- Какво се промени във вашата община през последните 4

...
  - Какво се промени във вашата община през последните 4
Коментари Харесай

Инж. Белгин Шукри: В Исперих ще инвестираме в пътища, образование, култура и спорт

   izbori_2023_v1_015

 

- Какво се промени във вашата община през последните 4 години, господин Шукри?

- Въпреки серията от рецесии в народен и международен мащаб, община Исперих съумя да насочи вложения (собствени бюджетни средства, целеви средства от държавния бюджет, средства от национални и европейски стратегии и проекти) в реорганизация на улична инфраструктура; създаване на обществена инфраструктура; ремонт и реорганизация на културна и спортна инфраструктура; възобновяване на зелени площи за необятно публично ползване; развиване на обществените услуги; обезпечаване на заетост; рационализация на просветителната среда.

Привлякохме над 10 345 000,00 лева по планове с национално и европейско финансиране.

Работихме интензивно за подобряването на инфраструктурата. Започнахме мандата с амбициозна стратегия и вложихме средства и старания за настоящи и съществени поправки на компрометирани улици в града и по селата. Като резултат – над 11 км рехабилитирана пътна мрежа в града и 21 км – в селата, или – 25 изцяло и 6 отчасти ремонтирани улици в Исперих и 42 изцяло и 12 отчасти ремонтирани улици в селата. Изградихме 3,5 км тротоарни площи в града, положихме бордюри и тротоарни настилки.

Създадохме общинско дружество „ Чистота “, което стартира своята активност при започване на 2021-ва година. Закупихме 1500 контейнера и три нови автомобила. Успяхме да подобрим хигиената към контейнерите във всички региони на града, както и организацията на транспортиране по селата.

За да бъдем по-независими от външните компании и за основаване на условия за по-добро и дейно комунално обслужване на обитаемоте места в общината, модернизирахме автопарка на администрацията. Поетапната замяна и допълнение на автопарка, сметосъбиращите съдове и техниката на община Исперих понижи в дълготраен проект разноските на администрацията за ремонт на амортизирана техника; за наем на профилирана техника от външни фирми; разреши по-бърза реакция при нужда за премахване на повреди и други непредвидени ситуации; усъвършенства качеството на обществените и комунални услуги, които общината дава на своите жители.

От края на 2019 година до през днешния ден закупихме и пуснахме в придвижване: три нови автомобила за сметосъбиране и сметоизвозване; верижен багер; два нови комбинирани багера; нов товарен автомобил; нов първокачествен трактор със профилирано комунално оборудване; нов профилиран трактор за косене; два нови автомобила за застраховане разноса на храна на увеличаващия се брой консуматори на Домашния обществен патронаж; нов профилиран микробус за потребностите на Центъра за лица с увреждания и техните фамилии, четири леки автомобила (един за потребностите на КСУДС “Лудогорие ”, един за потребностите на ЦНСТДМУ, един за потребностите на Оперативна програма “Чистота ”, един за потребностите на администрацията).

Стартирахме реализирането на доста инфраструктурни планове.

Надградихме културния календар на общината. Ежегодно заделяхме средства за състезания, празнувания, празници, за читалищната активност.
Вярвам, че, дружно с екипа ми, успяхме да върнем вярата на хората в кметската институция.

- „ Време е за ново начало “, гласи слоганът на Движение за права и свободи за изборите. Кое ще бъде новото начало във вашия град в новия Ви мандат?

- Моята цел през новия мандат е посредством възстановяване на средата и изискванията за живот в общината да осигурим по-благоприятна бизнес среда, привличане на вложения и задържане на младежите в общината.

- Как ще надградите досегашната си работа? Кои са главните цели в програмата Ви?

- За идващия мандат, дружно с екип от потвърдили се и нови специалисти, си слагаме за цел да продължим да влагаме в пътища и улици, в просветителна, обществена, културна и спортна инфраструктура. Основен акцент в работата ми ще бъде търсенето на благоприятни условия за финансиране ремонта на локалното читалище и за изцяло възобновяване на централния градски площад.

Ще продължим да предоставяме качествени обществени и просветителни услуги на всички нуждаещи се групи от популацията и да работим с мисъл за всеки един гражданин на града и обитаемоте места от общината. Желанието ни като екип е да създадем европейска среда за живеене и улеснение на жителите, да търсим бързи решения на проблемите, с цел да задържим младите тук.

- Привличането на вложители е съществена причина за разкриването на нови работни места и развиване на обитаемоте места. Каква е визията Ви?

- Ще продължим да подобряваме цялостния образ на общината и да влагаме в интерес на хората, с цел да отговорим на потребностите им. Защото съществуването на човешки капацитет е главен фактор за привлекателността на една община за вложителите.
Ще организираме разнообразни събития, с които ще слагаме фокус към капацитета на града ни.

- Към какви европейски планове ще се насочите?

- Ще разработим планове, свързани с рационализация на просветителната, спортната и културната инфраструктура в общината; с енергийното възобновяване на административни здания и многофамилни жилищни сгради; както и планове, свързани с въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост и такива за развиване на човешките запаси.

- Създаването на благоприятни условия младежите да останат в родните си градове е съществена цел на всяка локална власт. Какви ограничения в поддръжка на младите фамилии и на децата ще предприемете?

- Един от главните фактори за превъзмогване на демографската рецесия са вложенията в образованието. Както и обезпечаването на удобна, здравословна и стимулираща развиването витална среда. Както и в предходния ми мандат, родителите на децата, които посещават детска градина в неучебно време, няма да заплащат такса през летните месеци.

Важна причина за задържането и привличането на младежите в гради ни е ограничението на безработицата. В тази връзка ще оказваме поддръжка на компании, разкриващи и запазващи работни места с почтено възнаграждение на труда и компании, предлагащи повече работни места за младежи.

Ще продължим да съхраняваме обичайни културни мероприятия и да сътворяваме разнородни и новаторски културни и спортни събития.

Ще подкрепим построяването на юношески клубове в селата на общината.

- Културно-историческият туризъм е шансът за превръщането на България в дестинация за четирите годишни сезона? Какви планове имате?

- През 2023 година стартирахме реализирането на план за ремонт на местата за показване на културни полезности от фондовете на Исторически музей – Исперих и включване на новите технологии в представянето им. Дигитални и мобилни технологии ще подобрят представянето на културното ни завещание и ще оказват помощ за повишение на интереса към него от по-младата публика.

Ще създадем нови артикули за посетителите като магнити под формата на пъзел, книжки и образователни пособия, свързани с културното завещание на Исперих, двуезични каталози, украшения – имитация на достоверни артефакти от АР „ Сборяново “.

- Кое ще е първото нещо, с което ще се захванете, спечелвайки изборите?

- Продължавам да работя по всички стартирани планове и заложени цели. Искам община Исперих да се развива и градът ни да стане още по-красив.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР